Etusivu
 

Yhdistyksen toiminnasta

Alkuvaiheessa nuoren yhdistyksen toiminta luonnollisesti keskittyi organisaation rakentamiseen. Koska valmista mallia vastaavasta järjestöstä ei ole, on alkutaival ollut ajoittain kangertelevaa, menettelytapojen etsimistä. Sinnikkäästi pinnistelemme eteenpäin niukkojen resurssiemme puitteissa. Henkilöresurssimme ovat samoin vähäiset, joten jos Sinulla on kiinnostusta toimintaamme kohtaan ja haluat osallistua siihen voit hakeutua jäseneksi täyttämällä sivuiltamme löytyvän jäsenanomuskaavakkeen ja toimittaa sen siinä mainittuun osoitteeseen!

Yhdistyksessä on aloitettu koulutus, jonka tarkoituksena on opettaa koira etsimään lajitovereitaan. Koulutus on vielä kesken, paljon on vielä tehtävä, jotta saavutettaisiin se tavoite, joka koulutukselle on asetettu. Koulutuksen tarkoitus on, että koirakot (koira ja ohjaaja) pystyisivät eri tilanteissa koiran hajuaistin avulla paikallistamaan karkulaisen tai osoittamaan suuntaa, mistä koiraa kannattaisi etsiä ja mihin mahdollisesti kannattaisi jättää ruokaa ja juomaa sille.

Yhdistyksessä on muutama koirakko, jotka jo ovat osallistuneet tosietsintöihin. Koska yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin, ei koirakon apua ole aina mahdollista saada ja tästä syystä on toiminta keskitetty lähinnä puhelimitse annettavaan neuvontaan ja ohjeistukseen.

Koiralla etsimisen periaatteista

Kun koirasi on kadonnut, ota heti yhteyttä Koiraetsijät ry:hyn. Kartoittakaa yhdessä tilanne. Säilytä tavaroita, joissa on karkulaisen hajua esim. puhtaassa lasitölkissä. Etsijäkoira tarvitsee hajun lähteen, jonka avulla se osaa jäljestää oikeaa koiraa. Kun etsijäkoira lähtee etsimään, tarjotaan sille karkulaisen haju ja annetaan etsimiskäsky.

Etsijäkoirakon työ on erittäin vaativaa ja raskasta. Koira keskittyy, virittää aistinsa äärimmilleen, se hengittää kiivaasti, kyljet toimivat kuin palkeet sisään- ja uloshengityksen tahdissa. Muutaman tunnin jäljestyksen jälkeen koira väsyy ja sen on annettava levätä. On palkitsemisen paikka vaikka karkulaista ei olisi edes pystytty paikallistamaan. Koiran ohjaajalta vaaditaan myös paljon. On osattava ”lukea” koiraa, on pystyttävä kulkemaan vaikeassa maastossa eksymättä, on tiedettävä miten sääolosuhteet vaikuttavat hajujen kulkuun, jne.

Jos kadonnut koira on voitu paikallistaa tai sen kulkusuunta on tiedossa, voidaan etsinnässä siirtyä kiinniottovaiheeseen. Kiinni ottaminen tapahtuu joko luokse houkuttelemalla tai loukun avulla. Muista, että koiraa ei juoksemalla saa kiinni. Älä koskaan lähde juoksemaan koiran perään! Se voi saada sen pillastumaan entisestään!

Karkumatkalla oleva koira menee yleensä jonkinlaiseen karkupsykoosiin eli alkaa noudattaa alkukantaisia vaistojaan. Se ei tottele komentoja eikä se välttämättä tunnista nimeään. Nimellä huutelu päinvastoin saattaa saada sen pinkaisemaan karkuun yhä kauemmas, koska se tuntee ”paljastuneensa” samalla tavoin kuin villieläin, joka välttelee kosketusta ihmiseen.

Yhdistyksellä on erikokoisia loukkuja, joita voi tiedustella numerosta 050-593 4709/Hannu, joka myös antaa ohjeita loukkujen käytöstä. HUOM! Loukku on suunniteltu siten, ettei se vahingoita koiraa!

Koiralla etsimiseen liittyvät vastuukysymykset

Kun koirakko lähtee etsimään karkulaista, on omistajan tai omistajan edustajan lähdettävä mukaan jäljestykseen. Omistajan kanssa on käytävä läpi koirakon käyttöön liittyvät riskitekijät. On hyvä muistaa, että pääasiallinen vastuu karkulaisen etsimisestä on omistajalla. Etsijäkoiran ohjaaja vastaa omasta ja koiransa turvallisuudesta, mukana kulkeva omistaja vastaa omastaan.

Kirjaudu sisään
Käyttäjänimi

Salasana

Kysely

Mitä harrastat koirasi kanssa?
Näytä tulokset

Päivitykset
©Koiraetsijat.fi
22.4.2005 alkaen 77121 kävijää.