Etusivu
 

Kun koira katoaa

Mitä tehdä kun koira katoaa?

 1. Yritä rauhoittua ja miettiä miksi koira lähti: pelästyikö se vai lähtikö esim. riistan tai juoksuisen nartun perään?
 2. Jätä katoamispaikalle tuttuja hajuja (takki, viltti yms.) ja ruokaa.
 3. Etsi pienellä porukalla, jotta koira ei pelästy. Käytä apuna perheen toisia koiria tai "koirakavereita". Käyttäydy rauhallisesti ja vältä kovaäänistä huutelua. Kerro ohjeet myös perheen ja naapuruston lapsille.
 4. Jos kadonnut koira on hoitokoirasi, ilmoita katoamisesta koiran omistajalle.
 5. Soita paikkakunnan poliisille ja tee ilmoitus katoamisesta. Kerro ilmoituksessa:
  • milloin ja mistä koira katosi
  • koiran tarkat tuntomerkit (koiran rotu tai mitä rotua se muistuttaa, koiran väri)
  • onko koiralla mikrosiru tai tatuointi.
 6. Ota yhteyttä katoamispaikkakunnan ja naapuri paikkakuntien löytöeläintentarhaan. Koira saattaa liikkuessaan ylittää kuntarajan. Soita poliisille ja löytöeläintarhaan useamman kerran.
 7. Soita paikkakunnan eläinlääkäreille. Vauhkoontunut koira saattaa jäädä auton alle tai loukata muuten itsensä, jolloin se todennäköisesti toimitetaan eläinlääkärin vastaanotolle.
 8. Ilmoitus on tehokkain keino saada koirasta havaintoja. Myös internet on hyvä kanava (www.karkurit.fi)Tee katoamisilmoituksia sadoittain ja mahdollisimman pian katoamisesta.
  Ilmoituksen pitää olla näkyvä ja helppolukuinen. Laita ilmoitukseen koiran tarkat tuntomerkit ja mielellään kuva. Harvat ihmiset tunnistavat koirarotuja hyvin ja esim. pikkulassie saattaa olla parempi ilmaisu kuin shetlanninlammaskoira. Koiran väreistä kannattaa käyttää kansantajuisia ilmaisuja.
  Suojaa ilmoituksesi vesisateelta ja laita ilmoituksen alareunaan revittävät puhelinnumerot.
  Kiinnitä ilmoituksia lyhtypylväisiin, kauppojen ilmoitustauluille, kirjastoihin ja kahviloihin. Älä unohda lehden- ja postinjakajia, takseja ja metsästäjiä ym. ryhmiä, jotka liikkuvat luonnossa. Jos tiedät koiran liikkuvan tietyllä alueella kannattaa ilmoituksia jakaa suoraan postilaatikoihin. Myös internet on hyvä kanava saada koiran katoaminen ihmisten tietoisuuteen. Hyvä keino on myös käydä kadonneen koiran valokuvan kanssa ovelta ovelle kysymässä onko tämän näköistä koiraa näkynyt alueella irrallaan. Jätä katoamisilmoitus kontaktitietoineen jokaiseen tällaiseen kotiin.
 9. Laita ilmoituksia paikallislehtiin toistuvasti.
 10. Yritä saada paikallisradio ilmoittamaan katoamisesta.

Koirasta saadut havainnot

 1. Tutki jokainen saamasi havainto koirasta. Osa niistä saattaa olla vääriä, mutta älä anna periksi. Jokaiseen havaintopaikkaan on hyvä viedä ilmoituksia. Kannattaa myös jättää koiranruokaa niihin paikkoihin, joissa koira on nähty. Käy tarkistamassa ruokintapaikat.
 2. Merkkaa kartalle havaintopaikat ja tutki onko niissä toistuvuutta. Usein koira kulkee samoja reittejä.

Koiran kiinniottaminen

Kun koira on paikallistettu, alkaa kiinniottaminen. Suurin osa kadonneista koirista ”villiintyy” eivätkä ne välttämättä tunnista omistajaansa eivätkä tule luokse kutsuttaessa. On hyvä valmistautua siihen, että näin saattaa käydä. Jos pääset näköetäisyydelle koirasta, istu paikallasi ja pysyttele rauhallisena. Tärkeintä on, ettet pelästytä koiraa. Jätä sille ruokaa sekä tuttuja hajuja ja palaa illalla tai seuraavana päivänä takaisin ja yritä uudestaan.

Loukutus

Jos koira ei anna itseään kiinni on loukutus varteenotettava vaihtoehto. Loukkuja saa lainaksi esim. Koiraetsijät ry:stä (myös isoille koirille) ja paikallisista eläinsuojeluyhdistyksistä. Loukkuun on hyvä laittaa esim. takki tai peite sekä ruokaa. Loukku tulee tarkistaa usein oman koiran ja muidenkin eläinten vuoksi.

Kun koira on löytynyt

Kun koira on saatu kiinni, kannattaa se viedä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Vaikka ulkoisesti koira olisikin hyvässä kunnossa, saattaa sillä olla sisäisiä vammoja, jotka tarvitsevat asianmukaista hoitoa. Jos koira on ollut pitkään pakkasessa, totuta se pikku hiljaa lämpöön.
Kun koira on löytynyt, muista kerätä kaikki ilmoitukset pois ja ilmoita löytyminen myös poliisiviranomaisille, joihin olet ollut yhteydessä, samoin kaikille löytöeläintarhoille ja eläinlääkäriasemille.

 

 
Kirjaudu sisään
Käyttäjänimi

Salasana

Kysely

Mitä harrastat koirasi kanssa?
Näytä tulokset

Päivitykset
©Koiraetsijat.fi
22.4.2005 alkaen 87549 kävijää.